Conform normelor Schengen,care fac parte din legislatia comunitara, nu mai exista controale de frontiera la granitele dintre 22 de tari UE. Aceste norme elimina toate controalele la granitele interne, dar instituie controale eficiente la granitele externe ale UE si introduc o politica comuna a vizelor.
Toate tarile UE sunt membre cu drepturi depline ale spatiului Schengen, cu exceptia Bulgariei, a Ciprului, a Irlandei, a României si a Regatului Unit. Prin urmare, veti avea nevoie sa prezentati un document de identitate valabil (pasaport sau carte de identitate) pentru a calatori in aceste cinci tari europene.Când calatoriti in UE, este preferabil sa aveti aceste documente asupra dumneavoastra pentru a va putea declina identitatea sau din motive de securitate (singurele documente de identitate valabile sunt cele eliberate de autoritatile nationale.)
Nu aveti nevoie de viza pentru a calatori in interiorul UE.
Daca doriti sa calatoriti pe teritoriul UE, veti avea nevoie de un pasaport care sa ramâna valabil cel putin inca 3 luni de la data la care intentionati sa parasiti tara din UE pe care o vizitati si care care sa fi fost eliberat in ultimii 10 ani.
Este posibil sa aveti nevoie si de o viza. Pentru a o obtine, trebuie sa va adresati consulatului sau ambasadei tarii pe care o vizitati. Daca viza dumneavoastra este emisa de o tara din spatiul Schengen , aceasta va permite automat sa calatoriti si in celelalte tari din spatiul Schengen. De altfel, daca aveti un permis de sedere valabil emis de una dintre tarile Schengen, acesta este echivalent cu o viza. Este posibil sa aveti nevoie de o viza nationala pentru a vizita o tara din afara spatiului Schengen.
Agentii politiei de frontiera din tarile UE pot solicita si alte documente justificative, cum ar fi o invitatie scrisa, dovada asigurarii conditiilor de cazare, un bilet de intoarcere sau un bilet dus-intors.
Exista mai multe tari ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a vizita UE pe o perioada de maxim trei luni. Lista tarilor ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a calatori in Regatul Unit sau in Irlanda difera putin de cea a altor tari membre UE.
Mai multe informatii pe : http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-nationals/index_ro.htm
Copiii minori ,posesori de pasapoarte individuale trebuie sa prezinte la iesirea din tara, pentru a putea calatori in strainatate, inscrisuri autentificate conform legii din care sa rezulte acordul ambilor parinti sau al persoanelor responsabile de cresterea, supravegherea si ingrijirea lor.
Daca copilul minor este inscris in pasaportul unuia dintre parinti si se deplaseaza in strainatate impreuna cu acesta, parintele trebuie sa prezinte la iesirea din tara acordul legalizat al celuilalt parinte, cu exceptia cazurilor in care parintii sunt divortati si acesta din urma are copilul incredintat spre crestere si educare prin hotarâre judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila.
Euro este moneda nationala pentru aproximativ 329 de milioane de locuitori din 16 tari membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Tarile de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania. Tarile UE care nu folosesc moneda euro sunt Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia si Regatul Unit.
Bancnotele euro sunt identice in toate tarile, insa fiecare tara emite monede proprii, având o fata comuna si o fata cu o emblema nationala distinctiva. Toate bancnotele si monedele pot fi utilizate in orice tara UE care a adoptat moneda euro, inclusiv in multe dintre teritoriile acestora de peste mari.
Transportul produselor alcoolice, al tutunului si al banilor
Pentru mai multe informatii accesati pagina- http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_ro.htm.
In cazul in care sunteti victima unui furt, sesizati cea mai apropiata sectie de politie. Pentru a fi despagubit de catre compania D-voastra de asigurari, aveti nevoie de procesul-verbal intocmit de politie.
Daca v-ati pierdut sau vi s-a furat cardul,va recomandam sa il blocati cat mai urgent posibil. in cazul in care vi s-a furat pasaportul, anuntati imediat consulatul sau ambasada tarii dumneavoastra, precum si politia (daca sunteti intr-o tara din afara UE in care tara dumneavoastra nu are reprezentanta diplomatica, puteti solicita ajutorul consulatului sau ambasadei oricarui alt stat membru).
Este recomandat sa luati doar cantitatile necesare pentru uzul personal in timpul calatoriei, intrucât cantitatile mari de medicamente pot crea suspiciune.
Pentru mai multe informatii accesati site-ul Comisiei Europene: www.europa.eu
Bagajul de mâna poate fi adus la bordul avionului de pasageri. Limitele de greutate, dimensiuni si continut sunt specificate de fiecare companie aeriana in parte(majoritatea companiilor aeriene impun aceasta limita de dimensiune pentru bagajul de mâna: 55 x 40 x 20 cm).
Greutatea limita a bagajelor de mâna impusa de majoritatea companiilor aeriene low-cost si de linie este de 10 kg.
Lichidele (cosmetice, bauturi, geluri, mâncare lichida) pot fi transportate in bagajul de mâna doar ambalate in pungi de plastic resigilabile, transparente de 1 litru si in limita maxima de 100 ml fiecare flacon*.